ActivCulturel

„Vin, Pian și Patrimoniu”

În data de 16 nov.2019 am stat de vorbă cu arhitecta Oana Chirilă de la asociația Locus (Herculane Project), care după lungi lupte cu administrația locală și proprietari privați a reușit în sfârșit să obțină autorizația pentru a interveni cu o lucrare de consolidare (menită să stopeze degradarea) asupra uneia dintre cele mai recunoscute internațional clădiri istorice din România – „Băile Imperiale Austriece” din stațiunea Băile Herculane.

Cum a reușit? Ce obstacole a întâmpinat? Cine a ajutat-o și cine a încurcat-o în procesul de implementare? Ce suport a primit de la Ministerul Culturii și de la Institutul Național al Patrimoniului? Despre toate acestea ne-a povestit Oana la cafeneaua Doamna T.

Pe parcursul poveștilor, compozitorul Paul Tonca ne-a încântat cu acordurile sale la pian!
Moderator: Maria Zametheea ( Maria-Alexandra Zamfir )
Coordonator: Ignat Costin Ștefan
Design grafic: Ciprianul

Fotograf eveniment: Thomas Poledna

„Cum salvăm patrimoniul de noi înșine?”

Care este (defapt) cea mai mare problemă cu care se confruntă patrimoniul nostru cultural?
Putem noi împiedica degradarea moștenirii culturale?
Ce actori în domeniul cultural se preocupă de salvarea patrimoniului și ce metode au găsit aceștia pentru a conserva ceea ce este încă de valoare?
Ce putem face noi, simpli cetățeni, pentru a contribui la protejarea și nu la degradarea patrimoniului?

Despre toate acestea am discutat vineri, 20 dec.2019, La Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, cu Irina Leca, istoric de artă, tânără care a ajuns în 10 ani de zile de la o simplă studentă ce sărea garduri pentru a „vizita” conace abandonate să devină vicepreședintele unei puternice asociații dedicate patrimoniului construit și resedințelor nobiliare din România.

 

Irina Leca reprezintă Asociația ARCHÉ, care se mândrește cu o vastă experiență în domeniul patrimoniului cultural construit. Dintre cele mai cunoscute proiecte ale asociației menționăm Monumente Uitate (platformă on-line dedicată castelelor și conacelor din România), Castle Break (o inițiativă de turism cultural caracterizată prin vizite ghidate de specialiști în domeniu), Școala de Vară ARCHÉ (care oferă studenților oportunitatea de a învăța, în echipe interdisciplinare, ce înseamnă restaurarea unui castel) și Oamenii Patrimoniului (o serie de mini documentare și un podcast despre oamenii din spatele unor inițiative dedicate revitalizării patrimoniului).

 

„Fără lege nu-i cultură”

La început legea era făcută de divinitate și în funcție de ”Dumnezeul său” fiecare trib își avea propriile reguli, obiceiuri și deci, propria cultură. Cu timpul, oamenii au înzestrat statul, politicul și puterea justiției cu capacitatea de a legifera și orândui pentru siguranța și pacea societății. Astfel, cultura a căpătat și ea o forma nouă.

La ce s-a ajuns azi? Cum arată cultura noastră juridică și ce repercusiuni are această formă asupra comportamentului indivizilor? Mai putem azi vorbi despre o cultură românească omogenă și inteligibilă pornind de la structura teoretică organizată în articole, alineate și coduri?

Despre toate acestea am vorbit joi, 19.dec.2019, La Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, cu Cristi Danileț, judecător de drept penal, mediator, activist și profesor de educație juridică .

Cristi Danileț reprezintă Asociația VeDen Just( Voci pentru Democrație și Justiție) , care are ca scop promovarea libertăţii, întărirea democrației, susţinerea statului de drept, buna guvernare, promovarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, militând pentru introducerea educației juridice în școli.Una dintre cele mai interesante activități ale asociației este simularea proceselor juridice cu elevi care interpretează rolurile magistraților.

 

Vernisaj „România - Etnografie în imagini”

Pe data de 21 dec.2019, la Casa de Cultură a Studenților Cluj Napoca, a avut loc vernisajul expoziției de fotografie „România – Etnografie în Imagini”

Colajul de fotografii din acest an a fost rezultatul selecției a 22 de imagini, fiecare aparținând unui fotograf diferit, câștigător al concursului derulat de Viziunea.

Scopul expoziției a fost și este atât promovarea tinerilor creator, cât și a emoției și peisajului autohton, dar și a turismului în România.

Fotografiile vor călători pe parcursul anului 2020 în mai multe locuri din țară și vor căuta să ducă mai departe numele autorilor și ale locurilor fabuloase pe care aceștia le-au imortalizat.

Vă invităm să stați cu ochii pe noi, deoarece urmează să anunțăm treptat, locațiile și perioadele în care va fi prezentă expoziția.

Mulțumim colegilor fotografi pentru minunatele cadre și pentru spectaculoasa simbioză! Aceștia sunt: DANIEL VASILUȚ,GABI NEGOI,SILVIA GALU,ANTONIA HORGHIDAN, FILIPAS MARIA, PALADE ȘTEFANA, DONCEAN ȘTEFAN, VLAD GURAN, CIPRIAN PORTIK,PATRICIA TOMAS, TEODORA ZEHAN, DARIA VIRBĂNESCU, CRISTINA-IOANA STANCIU, ANTONIO CIUPERCA, GEORGE-MARIAN PREDUȚ, BOTOC ANDREI, RAD NICOLAE, BOGDAN OLTEAN,TUDOR LOZBA, THOMAS POLEDNA, TUDOR STAN

Mulțumim Ciprianul pentru materialele grafice, Teodora Porumb pentru fotografii, Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca pentru găzduire și grupul Pont pentru inițiativa de finanțare!

Atelier de dezvoltare a Viziunii Culturale

Sâmbătă, 23.nov.2019, de la ora 14:30, la Casino Central Cluj-Napoca(Centru de cultură urbană), ne-am aventurat pe tărâmul imaginației și al creativității și am rămas cu un obicei sacru: acela de a vedea mai departe de aparenta noastră neputință!

Maria Zametheea a studiat Artele Spectacolului cu specializarea Regie de Teatru, este Lucrător de Tineret și a coordonat de-a lungul timpului diverse evenimente și proiecte creative în care tinerii sunt încurajați să-și dezvolte aptitudinile și să-ți pună în practică abilitățile. Alături de ea participanții au pornit de la câteva spații arhitecturale fictive și au construi pe baza imaginatiei si a propriilor preferințe și idei soluții de readucere în circuit turistic a unor clădiri istorice neutilizate, confruntându-se pe parcursul jocului cu diverse provocări.

Cenaclu Obștesc la Lumina Lumânării

Ignat Costin Ștefan (ICS) face politică non-formală prin artă.
ICS iese în spaţii publice și cântă piesele sale patriotice pentru cei ce au urechi să audă și ochi să vadă că în România lucrurile pot să stea și mai bine decât ne imaginam sau știam până acum.

Sâmbătă, 23.nov.2019, în Parcul Central, am contemplat pe acorduri de chitară, alături de ICS, la „căldura focului
de tabără” și am dezbătut „cum îi facem pe Români oameni mai buni și mai practici”!

#LetsMakeRomaniaGreatAgain

În data de 20 dec.2019 a avut loc cea de-a 3-a reprzemtație a spectacolului nostru, #LetsMakeRomaniaGreatAgain și prima jucată într-un spațiu interior. Acest spațiu, sala „Imago” a Casei de Cultură a Studenților Cluj a adus spectacolului noi valențe și interpretări, punându-l într-o lumină diferită…

Deoarece ne dorim să fim într-un permanent progres, după spectacol a avut loc o sesiune de feedback din partea spectatorilor care au rămas bucuroși alături de noi să ne transmită ce le-a plăcut și ce consideră că ar mai putea fi îmbunătățit. S-au strâns idei excelente și concluzia a rezultat hotărârea de a începe lucrul la partea a doua a spectacolului.

Pentru novici, spectacolul de teatru-comedie #LetsMakeRomaniaGreatAgain este un colaj de idei și impresii despre România contemporană, ambalat sub forma unui concurs de talente regionale, în care 3 românce, mânate de acordurile unui „lăutar” descurcăreț, se duelează pentru a câștiga titlul de Miss Vero România. Ce iese? Rămâne de văzut!

Pentru mai multe informații despre spectacol și despre următoarele reprezentații, accesați pagina proiectului.

Bal mascat tradițional „Transilvania”

O fantezie care nu s-a putut încă materializa… În ciuda eforturilor noastre, a deschiderii pentru găzduire din partea Casei de Cultură și a susținerii financiare pentru promovare din partea ComOn, din păcate Balul nu a fost realizabil la finele anului trecut(2019) din motivul lipsei de personal voluntar suficient care să contribuie la petrecerea acestui eveniment. 

Totuși, call-ul rămâne încă deschis pentru anul în curs, urmând să începem pregătirile pentru această petrecere culturală de anvergură în momentul în care mai mulți tineri dornici se vor alătura mișcării și vor fi dispuși să investească în revitalizarea culturii naționale fără a cere remunerație pentru aceasta.

Despre detaliile evenimentului, despre viziune, despre cine a rămas în echipa de producție și ce poate să facă sau despre cum poți să-ți aduci tu contribuția, poți să ne scrii oricând un e-mail și să ne ceri lămuriri. Până atunci, citește materialul alăturat și făți o idee despre ce-ar putea să fie!

Dacă ești interesat să te alături echipei balului te invităm să completezi formularul de mai jos!